In de twintigste eeuw is er in Nederland veel glas in lood-kunst gemaakt. Originele panelen zitten vaak al 70 jaar of zelfs langer op hun plek zonder dat daar ooit onderhoud aan gedaan is.
Vaak is het lood van de panelen versleten, solderingen zijn gebroken, de kit tussen het lood en het glas is verdroogd, waardoor het paneel te weinig onderling verband heeft en ‘uit gaat hangen’. Ook reparaties in het verleden van kapotte ruitjes zijn niet altijd correct gedaan. Er wordt nogal eens een verkeerd soort glas of kleur gebruikt.
Ik heb mij gespecialiseerd om de panelen op ambachtelijke wijze te restaureren. Bestaande panelen worden verwijderd, voorzichtig uit elkaar gehaald en schoongemaakt. Kapotte en/of ontbrekende ruitjes worden indien mogelijk vervangen met dezelfde glas en kleurstructuur. Beschadigde gebrandschilderde ruitjes worden bijgewerkt of nagemaakt. Het glas wordt opnieuw in het lood gezet en ter versteviging wordt er staallood in de panelen verwerkt. Er wordt kit aangebracht tussen het lood en het glas, dit zorgt voor extra stevigheid zodat het glas niet gaat “rammelen”. Het lood wordt gepatineerd (donkerder gemaakt), hierdoor ziet het lood er weer ouder uit.